Összefoglaló a 2020.11.11-én hatályba lépett koronavírus járvány miatti védelmi intézkedésekről

Védelmi intézkedések

 • este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz. Felmentés csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.

minden gyülekezés tilos lesz, az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak. 

Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem.

általános rendezvénytilalom lép életbe: családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt, temetéseken pedig legfeljebb csak 50 fő vehet részt.

a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni, szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

A szabadidős létesítményeket - fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek zárva kell tartani.

a felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.

a középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell. Ezt akkor is meg kell tenni, ha tudják, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad.

 Gazdasági intézkedések

 

a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80%-át az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után - a következő 30 napra - nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti.   

Ezek az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától léptek hatályba, és most harminc napra vezetik be őket, de szükség esetén meghosszabbíthatják.    


Munkavégzésről szóló igazolás minta:

 

Kérdőív a társadalmi vállalkozások támogatási rendszeréről